Vem kan behandlas med AVONEX

 

AVONEX redan efter första skovet

AVONEX är godkänt för tidig behandling. Det innebär att behandlingen kan påbörjas redan efter ett skov om man samtidigt, med magnetkamera, kan se MS-typiska förändringar i det centrala nervsystemet.

Vid MS sker en nedbrytning av cellerna i hjärnan vilket är en process som kan starta tidigt i sjukdomsförloppet.

Redan innan det första skovet har sjukdomen ofta varit aktiv en tid utan att man har märkt något. Sådana inflammatoriska attacker som inte gett några märkbara symtom kallas för tysta skov.

I efterhand kan man med magnetkameraundersökning, MRT, se spår efter dessa tysta skov då man ser ärrbildningar efter tidigare inflammationer.

 

Motivationen viktig för behandlingen

Den egna motivationen spelar stor roll för att behandlingen skall fungera. Även om det finns tillfällen då det känns motigt är det viktigt att du följer din läkares ordination.

AVONEX botar inte sjukdomen utan är en bromsmedicin och därför kan det hända att du ändå får skov. Det innebär alltså inte att läkemedlet inte fungerar. Tvärtom, med AVONEX kan sjukdomsutvecklingen minska på sikt.

Tveka inte att tala med din läkare eller sjuksköterska om du är orolig för om behandlingen verkar eller om du känner att motivationen tryter.

 

AVO-SWE-0008(3)